19min.bg

Радев насъска едни хора срещу други: Герджиков

"Радев беше твърде рязък. Личното му отношение към някои хора повлия на начина, по който постъпва спрямо тях като президент. Не упреквам Радев за това, че е отишъл при протестиращите с вдигнат юмрук. Но тогава имаше и контрапротести. А президентът не бива да взема страна. Да не насъсква хората едни срещу други. Такова разделение не се е случвало от 90-те години, а тогава имаше повече причини за това, отколкото днес. Президентът, който иска да обедини нацията не стои зад пердето, когато под прозорците му бият, той трябва да е активен." Това заяви кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков в "Лице в лице" по БТВ.

"Аз не бях много склонен да направя тази жертва и да се кандидатирам. Казвам жертва, защото в последните дни ми обясняват точно това, че постъпката ми е жертва. През последните 5-6 дни чух ужасни неща за себе си. За съжаление това засяга и близки хора до мен, а аз не съм готов да жертвам тях. За мен се написа, че съм българо-мохамеданин, като обида. Аз не съм такъв и не мога да разбера що за обида е това да си българо-мохамеданин", подчерта  проф. Анастас Герджиков.


"Аз разговарях относно моята кандидатура с мои приятели и колеги, които настояваха, че такава кандидатура е необходима на България. После разговарях и с Красимир Велчев, когото познавам отдавна. Той ме убеди окончателно. Бойко Борисов е научил от него за моята кандидатура и е решил ГЕРБ да ме подкрепят.


Нямам нищо общо с ДПС. Виждал съм Ахмед Доган веднъж и то от 10 метра. Не познвам г-н Карадайъ, ниго г-н Пеевски. Никога не съм бил член на НДСВ. Познавам много хора от НДСВ, но никога не съм бил част от партията.

Много хора ме упрекнаха, че съм кандидат на ГЕРБ. Аз искам да бъда кандидат на всички българи и