19min.bg

Радев не подписа кабинета на Горица, Главчев и Стоянов остават

Президентът Румен Радев няма да подпише указ за назначаване на служебен кабинет, като така оставя за неопределено време на власт сегашното правителство на Димитър Главчев с вътрешен министър Калин Стоянов. Той обяви това, след като Горица Грънчарова-Кожарева представи структурата и състава на кабинета си. В него тя предложи да остане вътрешният министър Калин Стоянов.


Президентът коментира, че оставането на Стоянов на поста не може да гарантира провеждането на честни избори и призова Грънчарова да го смени, като ѝ даде срок до 15 часа днес.


"Обърнах внимание при връчването на мандата - да се гарантира успокояване на политическата обстановка и провеждането на честни избори. Очевидно това е невъзможно, ако министър Калин Стоянов запази поста си", каза Радев.


Грънчарова обаче отказа:


"Специално в МВР, проведох разговори със синдикатите, срещнах се всички областни директори на полицията, директора на ГДНП, директора на пожарната и редица редови полицаи. Това, което чух от тях, беше едно и също - това е човек, който осигурява спокойствие от системата, той е един от нас, а не парашутист. 24/7 е с отворен телефон, а когато му се постави проблем, взима бързи и адекватни решения".


Тя заяви, че е взела решението си убедено и информирано и няма как да го промени за няколко часа. Президентът отговори, че в такъв случай няма да подпише указ за съставяне на служебен кабинет.


Изборите се отлагат за след 20 октомври, а правителството на Димитър Главчев ще изпълнява задълженията си до назначаването на нов служебен кабинет, каза още Румен Радев.


Той призова Народното събрание да изпълни задълженията си и да попълни т.нар. домова книга с възможните варианти за служебен премиер.


"От десетте потенциални кандидати две позиции са вакантни, две са с изтекъл мандат, а при четиримата представители на БНБ имаме усложнения, свързани и с европейското законодателство. Въпреки тези дефицити и усложнения, аз ще продължа да работя с потенциалните кандидати, които до момента отказват, за да можем да ограничим задълбочаването на политическата криза".


На живо: