19min.bg

Радев подписа указите за назначаване на кабинета Главчев 2 и за изборите

Президентът Румен Радев подписа указ за назначаване на второто служебно правителство с премиер Димитър Главчев от днес, съобщиха от "Дондуков"2.

Временната власт трябва да подготви предсрочните избори. С друг указ държавният глава насрочи за 27 октомври вота за 51 - во Народно събрание.

Премиерът и министрите ще положат клетва в парламента по-късно днес.

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на церемонията по полагане на клетва от служебното правителство.

Няма промяна в структурата на кабинета "Главчев 2". В него отново ще има един вицепремиер. Това е министърът на финансите Людмила Петкова.

Три са персоналните промени в състава на временното правителство. Директорът на Главна дирекция "Националната полиция" главен комисар Атанас Илков е министър на вътрешните работи на мястото на Калин Стоянов. Директорът на дирекция "Правна" в министерството на транспорта и експерт с 20-годишен опит Красимира Стоянова поема поста на Георги Гвоздейков.

Премиерът вече не е и външен министър. Дипломатът от кариерата Иван Кондов е начело на ведомството. Той е бил посланик на България в Испания, от години ръководи работната група в МВнР, която организира изборите в чужбина. За кратко Кондов беше и външен министър в последното правителство на Гълъб Донев.

Това е седмото временно правителство, което Румен Радев назначава, откакто е на поста държавен глава, и вторият служебен кабинет, формиран по новите правила в Конституцията. Според тях настоящият Парламент продължава да работи и след назначаването на временното правителство до клетвата на новоизбраните депутати в 51-вото Народно събрание.