19min.bg

Радев: Правата на човека искат дълготраен мир

„Защитата на човешките права не може да се осигури без дълготраен мир и устойчиво развитие”, заяви президентът Румен Радев в изказването си пред Съвета на ООН по правата на човека.   Държавният глава е в Женева, където се провежда 41-вата сесия на международния орган.


От т.г. страната ни е пълноправен член на Съвета за периода до 2021 г. Това се случва за пръв път от създаването на международния орган. В изказването си пред участниците в 41-ата сесия Радев изтъкна, че България отдава особено значение за утвърждаване на превантивната роля на Съвета по правата на човека и за повишаване на неговата ефективност. „Нашата страна за пръв път е член на Съвета и допринася за укрепване на целостта и независимостта на Службата на върховния комисар", заяви Радев.


Президентът потвърди ангажимента на България да провежда националните политики в областта на защитата на човешките права, както и да участва в регионалните и международни органи като Съвета, за постигането на тази висша за ООН цел.


„Повече от седем десетилетия след създаването на ООН основна ценност на организацията остава международното сътрудничество за зачитане на човешките права и основните свободи”, отбеляза президентът. По думите му, адекватните и навременни действия в тази насока затвърждават легитимността и доверието към дейността на световната организация.