19min.bg

Радев с иранския президент в Ню Йорк

В контекста на конфликта на Израел с проиранските милиции в Палестина, Ливан, Сирия, Ирак, при това на американска територия, президентът Радев направи знакова среща с колегата си от Техеран:


"Президентът на България Румен Радев посети в сряда резиденцията на д-р Масуд Пезешкиян, за да се срещне с президента на Република Иран.


Позовавайки се на 125-годишните отношения между двете страни, президентът на България заяви: Дългогодишните отношения между двете страни показват, че днес можем да разширим отношенията между двете страни много повече, отколкото днес. На тази среща президентът на България нарече Ислямска република Иран една от най-старите цивилизации в света и каза:


„България има много обширни отношения на високо ниво с Ислямска република Иран и ние сме готови и заинтересовани съживяване на тези отношения“. Отношенията с Иран са много важни за нас.


Позовавайки се на убийството на Мартир Хания в първия ден от работата му като президент на Ислямска република Иран, д-р Масуд Пезешкиан каза: Ционисткият режим се стреми да наруши реда и сигурността в региона и да разпространи война и конфликт, и ние трябва да положим всичките си усилия, за да спрем незабавно тези престъпления.


Роман Радеф добави: Като една от най-могъщите държави в региона, Ислямска република Иран играе жизненоважна роля в разрешаването на този конфликт и съм сигурен, че вие ​​ще използвате силата и влиянието си за постигане на сигурност, стабилност и мир в региона", гласи официалното съобщение на Иран.