19min.bg

Радев съгласен с Макрон за европейската отбрана

 Сигурността на европейските граници започва от сигурността на нашите граници. Това каза държавният глава Румен Радев по време на пресконференцията след срещата му с президента на Френската република Еманюел Макрон в двореца „Евксиноград“ във Варна, предаде Фокус.


„Глобалните заплахи изискват единен отговор. Затова приемам вижданията на г-н Макрон, че европейската отбрана ще даде нов импулс. Нужно е по-интензивно сътрудничество и задълбочаване на интеграцията в сферата на отбраната. Затова са важни и френските инициативи за постоянно структуриращо сътрудничество. Според мен тяхната реализация означава такива критерии за членство, които да позволяват на страни като България да реализират своята амбиция за максимално интегриране в европейските отбранителни инициативи“, заяви Радев. Той посочи, че са обсъдили и важността от развитието на силна европейска отбранителна индустрия, като задължителна част от силна Европа на глобалната сцена.


„Овладяването на миграцията и намаляването на риска от терористични атаки изискват обща европейска политика и задълбочено сътрудничество във всички сфери, засилване охраната на външните граници и борба с нелегалния трафик, засилена политика на връщане и реформа на общата европейска система за убежище. Очаквам подкрепа от Франция и за оперативния план за защита на българските граници, който внесох тази пролет в ЕК и Съвета на Европа. Сигурността на европейските граници започва от сигурността на нашите граници. България поема председателството на Съвета на Европа в труден и предизвикателен период“, добави Радев.


 По думите му с тази цел българското правителство е формулирало ясни критерии, целящи укрепване на единството на ЕС и засилване на солидарността, стабилността и конкурентоспособността. „Ще очакваме експертна френска подкрепа за подготовка на председателството и на един от най-важните приоритети – кохезионната политика“, каза още Румен Радев.


 Снимка: бТВ