19min.bg

Радев: Словения деполитизира историята си

„Словения постига деполитизация на историята, която може да влияе негативно върху съвременните процеси”, заяви българският президент Румен Радев, който заедно със съпругата си Десислава Радева е на официално държавно посещение в Любляна. „Осъзнавам колко сложен и продължителен може да бъде този процес и искам да поздравя президента Борут Пахор за този успех”, подчерта той.


Радев изтъкна високата интензивност на сътрудничеството между България и Словения. Като пример за двустранното сътрудничество Радев посочи откриването на посолство в България, което работи от 2018 г. Една от инициативите е организирането на бизнесфорум.


„С президента Пахор очакваме да се задълбочават бизнесконтактите и да търсим нови, ефективни форми на бизнессътрудничество. Имаме пряка авиолиния между Любляна и София. Президентът Пахор пристигна с първия полет на Adria Airways”, изтъкна Радев.


Той отчете, че след откриването на пряката авиолиния има увеличение на броя на туристите, очакваме и по-високи резултати в областта на бизнеса. „Разширяването на ЕС и НАТО със страните от Западните Балкани е ключов фактор за стабилност, сигурност и просперитет”, категоричен е Радев.