19min.bg

Радев връчи държавни отличия на български културни дейци

Изтъкнати български творци и общественици получиха държавни отличия на церемония в Президентството, предаде БНР.



Най-високото държавно отличие - орден "Стара планина" първа степен, получи професор Хикмет Мехмедов, той е сред утвърдените имена в съвременната история на българския балет, има забележителни постижения като хореограф, режисьор и балетмайстор. По негова инициатива се създават балетните класове към музикалните училища в Бургас и Русе.



"Човек се ражда, за да твори, да обича и да бъде обичан. Искам от името на наградените с това високо държавно отличие от все сърце да благодаря".



За  заслугите в областта на културата и изкуството орден "Св. Св. Кирил и Методий"  получи Адриана Благоева, професор по хорово дирижиране в Националната музикална академия, над 30 години ръководи хора на софийските момчета.



Отличие и за двама актьори - Михаил Петров, участвал в десетки филми за телевизионни продукции и сериали и с над две хиляди записа в Националното радио, както и Любен Чаталов, изиграл над 150  роли в театъра и киното, участвал в десетки филми, сред тях "Адаптация", "Лавина" и "Опасен чар". Отличията връчи президентът Румен Радев:



"В продължение на десетилетия с техния блестящ талант и респектиращ професионализъм те обогатяваха и продължават да обогатяват хоровото и  балетното, театралното и филмово изкуство и неизменно да отстояват високия професионален стандарт".