19min.bg

Радвам се, че се върнах в Киев за четвърти път след нахлуването на Русия: Председателят на Европейската комисия

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, пристигна в украинската столица Киев преди срещата на върха ЕС-Украйна в петък.



"Радвам се, че се върнах в Киев, за четвърти път след нахлуването на Русия", написа фон дер Лайен в Twitter. "Този път с моя екип от комисари. Тук сме заедно, за да покажем, че ЕС подкрепя Украйна както никога досега. И да задълбочим още повече нашата подкрепа и сътрудничество. "



Министър-председателят на Украйна Денис Шмихал обяви срещата във вторник, но не предостави подробности за това кой ще присъства. В интервю за Politico, публикувано в понеделник, той заяви, че Украйна, която получи статут на кандидат за членство в Европейския съюз през юни миналата година, има "амбициозен план" за присъединяване към блока през следващите две години.



Преди срещата украинските власти проведоха серия от антикорупционни обиски в цялата страна, при които бяха открити тайници с пари, както и луксозни часовници и автомобили.



Президентът Владимир Зеленский заяви, че правителството му работи по "нови реформи", които ще направят страната "по-човечна, прозрачна и ефективна", докато се подготвя да се срещне с представители на ЕС в петък.



Мерките за борба с корупцията са "важно измерение на процеса на присъединяване към ЕС", заяви Ана Писонеро, говорител на Европейската комисия, на 24 януари.



Снимка: Dursun Aydemir/Anadolu Agency/