19min.bg

Райчев: Нещата няма да се разминат без нови избори

"Не мисля, че нещата ще се разминат без нови избори. Те няма да дадат някакво радикално изместване, дори и БСП да победи ГЕРБ. Въпросът е дали е възможно да се възстанови доверието на народа в управляващите". Това коментира социологът Андрей Райчев в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия .


Според него недоволството на улиците не е толкова масово, но е подкрепено и от хората пред телевизорите. Зад протестиращите не стои конкретна политическа сила, която да ги организира. Самият протест е против всички, изтъкна социологът.


За мен по-удачно е сравнението с 2001 г., когато в България имаше масово недоволство и дойде Симеон Сакскобургготски. Засега обаче този протест няма лидер, каза Райчев.


"Протестът се унифицира, става хроничен и това може много дълго да продължи. Хората зад телевизорите са "за". Очевидно е, че зад протестиращите не стои голяма политическа сила. Протестът е срещу всички. Това не са бедни хора – протестиращите могат да си платят парното и тока. Те казват – не ви искаме повече. Лозунгите на протеста са отчайващи – забрана на партиите и смяна на системата. Това прави протеста по-опасен, защото може да доведе до политическа глупост, посочи Райчев.


Хората не могат да търпят три неща – монополите, корупцията и паразитите. Това са немислими работи и трябва да бъдат оправени. Трябва да се мисли за съвсем нова формула на управление, която да върне народното доверие. Не мисля, че без нови избори може да се мине изобщо, подчерта Андрей Райчев.


Според Андрей Райчев конфликтът между Обединените патриоти е конфликт за водач на листата за евроизборите. Според него именно Волен Сидеров иска да води листата.