19min.bg

Райският газ остава извън списъците с наркотични вещества, гласува парламентът

Парламентът не прие проекта на решение за възлагане на Министерския съвет да включи диазотния оксид (райски газ) в списъците с наркотични вещества по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Предложението беше внесено от Корнелия Нинова и група народни представители, предаде БНТ.

Проекторешението беше отхвърлено и при прегласуването с 68 гласа "за", 31 "против" и 65 "въздържал се" с аргумента, че т.нар. райски газ не е наркотик и затова не може да бъде включен в списъците с наркотични вещества.

Ивайло Митковски от „Продължаваме Промяната" - "Демократична България" коментира, че няма как едно вещество да бъде включено в даден списък, когато то не отговаря на критериите.

Александър Симидчиев отбеляза, че има две решения - едното е да забранят за всички физически лица продажбата на райски газ в Закона за здравето, второто е да обявят райския газ за наркотик. В момента губим време, вместо да приемем промените в Закона за здравето, посочи той. Ако искаме да бъдем още по-крайни, можем да го криминализираме между първо и второ четене в Закона за здравето, добави Симидчиев.