19min.bg

Ракът ще бъде водеща причина за смърт, ако не вземем мерки: Сербезова

През 2020 г. 2,7 млн. души в ЕС са диагностицирани с рак, като 36 000 от тях са в България. До 2035 г се очаква 24% ръст на смъртните случаи и ракът да се превърне във водещата причина за смърт в ЕС, ако не се вземат мерки. 100 милиарда евро годишно се очаква и да бъде икономическото въздействие на раковите заболявания в Европа. Това заяви министърът на здравеопазването в оставка Асена Сербезова, предаде БГНЕС.


В МС бе представен „Националният план за борба с рака на Република България 2030”. Той е изготвен след като през февруари 2021 г. ЕС прие Европейски план за борба с рака.


Проф. д-р Асен Дудов, началникът на клиниката по медицинска онкология, представи националния план, като заяви, че прилагането му минава през четири етапа.


Превенция, като намаляване на тютюнопушеното, употребата на алкохол и увеличаване на здравословния начин на живот и провеждане на програми за ваксинация.


Като втори етап се предвижда ранното откриване на раковите заболявания, като се проведе скринингови програми за ранна диагностика на рака на гърдата, програма за ранна диагностика на рака на маточната шийка, за ранна диагностика на рака на дебелото черво, на рака на белите дробове и програма за ранното диагностициране на рак на простатата.


Третият етап, заложен в Националния план, е диагностика и лечение.


Четвъртият е качеството на живот, като се предвижда психологическа и социална помощ. “Обединихме се общо 27 организации, с които съвместно работихме, за да можем да