19min.bg

Ръководеният от САЩ Запад е виновен за световната продоволствена криза, а не Москва: Руският премиер

Ръководеният от САЩ Запад се опитва да хвърли вината за световната продоволствена криза върху Москва, но западният истаблишмънт добре осъзнава факта, че до голяма степен сам е виновен за сегашното положение, заяви руският министър-председател Михаил Мишустин, предаде TASS.


"Западните страни се опитват да обвинят нашата страна за световната продоволствена криза, като добре осъзнават факта, че днешната ситуация е пряко следствие от техните действия", заяви той на разширено заседание на Евразийския междуправителствен съвет.

 
Незаконните антируски санкции задълбочиха негативните тенденции в световен мащаб, тъй като международните финансови институции, логистичните компании и банките спряха да отпускат заеми, да застраховат и да обслужват сделки за продажба на хранителни продукти и торове от Русия, а пристанищните терминали в чужбина бяха блокирани, уточни премиерът.


"Тук членовете на "петорката" (Евразийския икономически съюз, или ЕАИС, в който влизат Русия, Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан) имат очевидни предимства. Постигнахме високо ниво на самодостатъчност по отношение на основните селскостопански стоки. ЕАИС е най-големият световен износител и ние сме готови да изпълним изцяло и своевременно задълженията си", отбеляза Мишустин.

 
Както Русия, така и другите членове на асоциацията допринасят много за решаването на проблемите с продоволствената сигурност и действат много отговорно - каза той. "Призовавам колегите си да запазят този курс и да направят всичко необходимо за развитието на селското стопанство, да защитават интересите на собствените си производители и последователно да вземат решения за създаването на единен аграрен пазар", заключи премиерът.
Powered by DeepL