19min.bg

Ръководителят на Пентагона се изказва по въпроса за забранена за полети зона в Украйна

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин отхвърли всякакъв план за налагане на забранена за полети зона над Украйна след молби от страна на официални лица в Киев, като заяви, че това неминуемо ще даде началото на горещ конфликт между ядрените сили.




В интервю за Лестър Холт от NBC, излъчено в сряда, ръководителят на Пентагона се съгласи, че създаването на зона, забранена за полети (ЗЗП), е "безпредметно" - изявление, което е в съответствие с обещанието на президента, че американските войски няма да се намесват пряко в конфликта.




"Президентът Байдън е категоричен, че американските войски няма да се бият с Русия в Украйна и че ако установите зона, забранена за полети, със сигурност ще трябва да задействате руски самолети, за да наложите тази зона. И това отново би ни поставило във война с Русия", казва Остин.


 


Въпреки че в понеделник украинският президент Володимир Зеленски призова САЩ и НАТО да поемат контрола над "значителни части" от въздушното пространство на страната му, за да прекъснат руските въздушни операции, Вашингтон не пожела да изпълни искането. По време на брифинг по-рано тази седмица прессекретарят на Белия дом Джен Псаки също отбеляза рисковете, свързани с налагането на НЗЗ.




"Това определено ескалира и потенциално би ни поставило в ситуация на военен конфликт с Русия. Това е нещо, което президентът не иска да прави", каза тя.


 
Британският министър-председател Борис Джонсън подкрепи тази позиция, като заяви, че "активното участие в конфликт с Русия е огромна стъпка, която не се обмисля от нито един член" на алианса на НАТО, и че създаването на национална зона "просто не е на дневен ред.


 


Западните държави продължават да изпращат оръжия, за да помогнат на украинските сили да отблъснат настъплението на Русия, включително противовъздушни ракети "Стингър" от САЩ и Германия - в разрез с дългогодишната политика на Берлин никога да не изпраща оръжия в зона на активен конфликт - в допълнение към множество други противотанкови боеприпаси и малки оръжия от други европейски съюзници, предаде RT.