19min.bg

Рашидов: Гробищата са място, носещо паметта на поколенията

Министърът на културата Вежди Рашидов даде старт на идейния проект за реконструкция на гробищния парк, където са положени телата на българските творци в Централните софийски гробища, предаде БГНЕС.


Теренът, върху който ще бъдат полагани телата на “известните и велики българи”, по думите на министъра, е около 2 дка. Паркът ще бъде заграден от живи дървесни плетове и ще бъде осветен. Урните с праха на творците ще бъдат направени като отворени параклиси с навеси, така че според Рашидов, ще бъде оформена една своеобразна “стена на мъката”. Той обясни, че останките им ще бъдат разположени в урните в специални пространства, които символизират четирите алегории на изкуствата. Средствата за реконструкцията на парка ще бъдат заделени от бюджета на Министерството на културата, като по всяка вероятност ще са необходими около 300 хил. лева, с които ще бъдат поети осветлението, охраната и поддръжката на парка. “Гробищата не са място, където ние хвърляме някакво парче месо, което вече не ние е бреме”, заяви Рашидов. По негово мнение, след реконструкцията на гробищния парк, той ще се превърне в място, носещо паметта на поколенията, паметта на рода.
Главният архитект на София Петър Диков коментира, че е много доволен, че един министър на културата се е сетил за паметта на хората, които заслужават уважение. “Ние трябва да се срамуваме от това, че ние закопаваме умрелите, ние не погребваме мъртвите в нашата действителност. Това категорично трябва да го променим”, заяви той. Според Диков идеята за реконструкцията на парка може да бъде реализирана още тази година.