19min.bg

Рашидов призова Музикаутор да не действа силово срещу БНР

Министерството на културата призова организацията за защита на авторските права "Музикаутор" да не действа спрямо Българското национално радио от позицията на силата с едностранното прекратяване на договора за излъчване на съвременна музика и двете страни да намерят консенсус. Ведомството също така посочва, че не е утвърдило увеличения трикратно от "Музикаутор" размер на възнагражденията за авторски права, каквато е законовата процедура.

Заради утроената тарифа за авторски музикални права от БНР заявиха в последния работен ден на 2016 г., че прекратяват излъчването на съвременно музика и ще пускат само класическа музика, джаз и фолклор, тъй като бюджетът им не може да покрие исканите от "Музикаутор" суми. Радиото било склонно да плащат повече, но само с 20 на сто, защото в противен случай не би могло да се издържа нормално.

Страната на БНР бе заета и от Съвета за електронни медии, който настоя за постигане на баланс между исканията на “Музикаутор“ и финансовите възможности на БНР.

От Министерството на културата също призоваха във вторник двете страни да се разберат и дадоха подробности около процедурата по договарянето на плащанията на авторските права за музикалните произведения.

Ведомството обясни, че от "Музиаутор" са внесли в началото на ноември 2016 г. заявление за утвърждаване на размери на възнагражденията, дължими от Българското национално радио и още тогава от министерството обърнали на организацията внимание, че трябва да се съобразят със становището на обществената медия по въпроса и да преразгледат предложението си за увеличаване на тарифата и поясняващите го мотивирана методика и икономическа обосновка.

Министерството на културата цитира и решение на Административен съд – София от юли 2013 г., според което заявлението на "Музикаутор“ следва да бъде обсъдено с организацията, явяваща се представителна за съответните начини на използване – АБРО, както и с БНР, а в случай че не се представи доказателство за това, производството по одобряването на новите тарифи да бъде прекратено. Точно това направило и ведомството.

В писмо до "Музикаутор" министърът на културата Вежди Рашидов сега пише, че разрешаването на спора между организацията за защита на авторските права и БНР "следва и може да бъде постигнато по пътя на съвместни разговори, преговори, медиация и всички други способи за контакт с представители на радиото, а не бива да бъде търсено чрез силово налагане на разрешение по административен ред".

"Дори да бъде издадена заповед за утвърждаване на размерите на възнагражденията в предложения вариант, ако противоречията не са преодолени, прилагането на тази заповед би било обект на атаки и оспорвания и не би довело до целения резултат", пише още Рашидов и припомня, че целта на Закона за авторското право и сродните му права е постигане на баланс между интересите на правоносителите и ползвателите, а това с административен акт не може да се постигне.

Министърът коментира още, че "подобни конфликти не намират позитивно разрешение по административен път и обратното – при наличие на позитивен и конструктивен диалог конфликти не възникват". Той дава като пример позитивно решение тарифата за възнагражденията при публично изпълнение на музика, включена във филми, показвани на публични места, както и за използване на музика преди, по време и след прожекциите.

"Във връзка с казаното, в 14-дневен срок от получаването на настоящото, очакваме становището Ви по него или коригиран вариант на предложението за размери на възнагражденията и приложените към него методика и икономическа обосновка. В случай, че счетете че срокът е недостатъчен за провеждане на разговори с БНР и постигане на консенсус по спорните въпроси, моля да ни уведомите за това с оглед удължаването му или спиране на производството", завършва писмото си Рашидов.


Източник: Медиапул