19min.bg

Разбих им схемите: К.Стоянов на прощаване

Смяната на министъра на вътрешните работи е факт. Официална церемония се проведе в сградата на МВР. Атанас Илков поема поста от Калин Стоянов.

Двамата направиха кратки изявения преди да си предадат властта.

Стоянов каза, че много пъти е бил питан за принадлежността си към определена партия. Той обаче обясни, че е бил „министър на всички български граждани“. Според него МВР не бива да става заложник на „болни амбиции за безконтролна власт“.

„Освобождавам поста с високо вдигната глава. Работих по правилата. Не участвах в политически интриги. Не допуснах „ала-бала“ на изборите. И това не беше простено. Зная, че моралната победа е за мен и времето ще го докаже“, заяви вече бившият вътрешен министър.

Атанас Илков от своя страна благодари за доверието и заяви, че си дава сметка в какъв момент поема МВР. Той посочи също така, че има различни задачи пред себе си, като най-важната е да организира честни избори.

„Цялото общество се е фокусирало в работа на МВР и аз си давам сметка за това“, каза още новият вътрешен министър.

След края на церемонията по предаването на поста Калин Стоянов коментира и случилото се при президента Румен Радев миналата седмица, когато държавният глава отказа да назначи служебния кабинет на Горица Кожарева. Той го нарече „цирк“.