19min.bg

Разбиха банда незаконни лихвари, "скрити" зад 12 заложни къщи

Организирана престъпна група, занимавала се с лихварска дейност, е била неутрализирана при специализирана полицейска операция, проведена във вторник.


В хода на разследването е установено, че петима души от Костинброд и София са създали  организирана престъпна група, прикрита зад официалната дейност на 12 заложни къщи.  Според събраните доказателства те са започнали да се занимават с незаконно лихварство през  2000 г.  Престъпната организация е действала на територията на София, Своге и Костинброд.


Изяснено е, че петимата са отпускали парични заеми от няколко хиляди  лева до 60 бона на десетки граждани, изпаднали в затруднено материално положение. Лихварите приемали в залог скъпи вещи и недвижими имоти, като окончателният размер за връщане бил завишаван едностранно от банкерите-мошеници между 70% и 120%.


За да маскират реалната си дейност, те сключвали с жертвите си договори за покупко-продажба на имуществото като залог на придобитата сума. След погасяване на дълга обаче част от получените недвижими притежания не били връщани на заемополучателите, въпреки предварителната договорка. Всичко придобито било включвано като актив на дружеството.


На петимата измамници са повдигнати обвинения за създаване и участие в организирана престъпна група за незаконна лихварска дейност.  Четирима от тях са задържани за срок от 72 часа, а на един е определена парична гаранция. Работата по разнищването на случая продължава.