19min.bg

Разглеждането на новата конституция спира. Чака се становище от Венецианската комисия

Анонсираният през август проект за нова конституция засега няма да бъде обсъждан, докато управляващите изчакват становище на Венецианската комисия към Съвета на Европа по неговото съдържание. Това стана ясно от изявление на правосъдния министър Десислава Ахладова. Тя заяви, че първият евродоклад за върховенството на закона в България е позитивен, съобщава Свободна Европа.


Тя поясни, че председателят на парламента Цвета Караянчева е изпратила писмо с проекта за нов основен закон на 18 септември до Венецианската комисия. Помолена да уточни дали това означава, че процедурата по обсъждането на документа няма да бъде придвижвана засега, правосъдният министър потвърди.


Проектът за нова конституция беше внесен в началото на септември за обсъждане в парламента. Както Борисов обяви половин месец по-рано, с идеята си за свикване на Велико народно събрание (ВНС) той предлага "рестарт на системата".


Първоначално управляващото мнозинство беше изправено пред невъзможност да събере минимално необходимите му 120 подписа за внасяне на проекта, но в крайна сметка получи подкрепа от депутатите на Веселин Марешки. Сега предстои предложенията за нов основен закон да бъдат обсъждани от 2 до 5 месеца, след което ще бъде насрочен вот за ВНС, ако конституционният проект събере поне 160 гласа в парламента.


Управляващите очакват становище от органа на Съвета на Европа за демокрация чрез право и по законопроекта, целящ да осигури гаранции за независим прокурор, който би могъл да разследва главния при данни за извършено от него престъпление. Подобно на този за нова конституция, този проект също беше изготвен от предшественика на Ахладова – Данаил Кирилов.