19min.bg

Разходете се из Стълбовете на сътворението в мъглявина, отдалечена на 6500 светлинни години (Видео)

Ако някога сте искали да се разходите в далечния Космос, това може да бъде най-близко до желанието ви.

В тази зашеметяваща анимация НАСА позволява на зрителя да се разходи из стволовете на "Стълбовете на сътворението" в мъглявина на 6500 светлинни години от Земята.

Това е най-подробното и изчерпателно видео, създавано някога, на тези облаци, които раждат звезди, описани като "извисяващи се пипала" от космически прах и газ.


 Тази новаторска анимация за първи път улавя 3D структурата на тези огромни образувания, като позволява на зрителя да се издигне през светлинни години от пространството.

Това обаче не е просто фантастична представа на художника, а научно изследване.

С помощта на наблюденията, направени от Анна Маклауд, доцент в университета в Дърам, НАСА е успяла точно да възстанови разположението на стълбовете.


При 3D визуализация ясно се вижда, че стълбовете не са подравнени, а всъщност са разтеглени в голяма част от пространството.

Франк Съмърс, главен учен по визуализациите от Научния институт за космически телескопи (STScI), казва: "Прелитайки покрай стълбовете и сред тях, зрителите се запознават с тяхната триизмерна структура и виждат как те изглеждат различно в изгледа на видимата светлина на Хъбъл в сравнение с изгледа на инфрачервената светлина на Уеб".

Стълбовете на сътворението са част от мъглявината Орел - структура, намираща се на малко под 7000 светлинни години от Земята - наблюдавана за първи път от космическия телескоп "Хъбъл" през 1985 г.