19min.bg

Разпитът на премиера е институционално изнудване: Радев


“Очаквам лидерите на партиите в коалицията да застанат решително зад премиера”, заяви пред журналисти президентът Румен Радев в коментар за разпита на Кирил Петков.   “Още при връчването на проучвателния мандат заявих, че ако коалицията не постигне пробив в съдебната реформа, то миналото ще потърси реванш”, припомни държавният глава.


 


“Разпитът от прокуратурата на премиера и началника на кабинета му Лена Бориславова е форма на институционално изнудване. Това е миналото, което търси реванш”, категоричен бе Радев.



Президентът е песимист, че ВСС може да вземе "рационално решение" по искане за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.



"Удовлетворен съм от факта, че на практика КС и то решително потвърди внесеното от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов искане към ВСС и в същото време потвърди несъстоятелността на решението на мнозинството във ВСС да отхвърли това искане като недопустимо”, посочи Радев.



„Сега остава въпросът дали е пригодно това мнозинство във ВСС в морални и в професионални качества. Песимист съм в този състав ВСС да вземе рационално решение”, коментира той.



Радев добави още, че е рано да се дава оценка на правителството, което работи в изключително трудна ситуация.