19min.bg

Разпускат строителите в неплатен отпуск

Търсенето на жилища се стопява, предприемачите нямат пари


Първата стъпка от съкращенията заради финансовата криза в строителния сектор вече е налице. Голяма част от предприемачите са започнали още преди около месец да разпускат служителите в неплатен принудителен отпуск, научи 19`. Договорите за заетост на работниците засега не се прекратяват, но те не получават пари. Работодателите, чиито бизнес е в застой поемат само осигуровките и очакват развоя на ситуацията, за да разберат дали ще прибегнат отново до услугите на своите подчинени.
Причината да се стигне до тук е затягането на режима за отпускане на кредитите от страна на банките, за което вестника вече писа. От една страна предприемачите реализират частично проектите със заеми от финансовите институции. От друга страна за да стартират строежа на дадена постройка боравят с пари, осигурени от предварителната продажба на жилища. Само че заради затягането на кредитирането секна и търсенето на апартаменти. По тази причина се очаква цените на жилищата да тръгнат драстично надолу. Само в последните месеци на миналата година те се сринаха с 15%.
Както информирахме преди време, според най-мрачните прогнози около 40 000 от заетите в сектора може да останат на улицата.