19min.bg

Разследващият журналист Николай Стайков осъди МВР за незаконния си арест

Разследващият журналист от Антикорупционния фонд Николай Стайков обяви, че е осъдил МВР за незаконния си арест покрай протестите на 8 август миналата година. Той напомня, че вътрешният министър Христо Терзийски първоначално е отричал неговото задържане.


"Точно днес, бравос: Министърът на вътрешните работи може да отрича изобщо да има задържан Н.Г.С. (Николай Стайков) на 8 август м.г., но точно днес Софийският районен съд си публикува решението, че жалбата ми е основателна, заповедта за задържане не само, че я има (изненада, г-н Терзийски, пардон, депутат Терзийски), ами и задържането е било и малко незаконно", коментира Николай Стайков във Фейсбук.


В решението на съда се посочва, че заповедта за задържане липсва посочване на правото на "задържаното лице на медицинска помощ и на телефонно обаждане, с което да съобщи за своето задържане".


Съдът посочва, че арестът на Стайков е бил буквално безпричинен, защото той не е привлечен като обвиняем за каквото и да е престъпление. Спрямо журналиста не са извършени никакви процесуални действия, нито има данни да са намерени у него вещи, предмет на престъпление.