19min.bg

Разследват таксиметрова компания робот на Amazon след необясними катастрофи

Правителството на САЩ разследва технологията за автономни таксита Zoox на Amazon, след като две от превозните средства внезапно спират и са блъснати отзад от мотоциклетисти. Компанията вече е разследвана за потенциално заобикаляне на федералните правила за безопасност.

Според документи, публикувани на уебсайта ѝ, Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) е започнала предварително разследване на системата за автономно шофиране Zoox.

Решението за започване на разследването е взето, след като Zoox е уведомила NHTSA за два инцидента, при които нейните автомобили „неочаквано са спирали внезапно, което е довело до задни сблъсъци“, заявиха от агенцията. Всеки инцидент е свързан с Toyota Highlander, оборудван с хардуера и софтуера за самоуправление на Zoox, и във всеки случай мотоциклетист се е сблъскал с автомобила и е получил наранявания.


В документите не се посочва къде са станали катастрофите. Zoox обаче управлява самоуправляваща се Toyota Highlanders в Сиатъл, Лас Вегас, Сан Франциско и Фостър Сити, Калифорния. Компанията е тествала и собствени изцяло електрически пътнически превозни средства във Фостър Сити и Лас Вегас.


Докато модифицираните Highlanders разполагат с редовен контрол и носят човешки шофьор от съображения за безопасност, собствените превозни средства на Zoox нямат волан или педали и се движат напълно автономно. Пътниците влизат през плъзгащи се врати и седят един срещу друг на две седалки тип пейка, докато редица сензори водят каретата през оживените градски улици.

Amazon придоби Zoox през 2020 г. за над 1 млрд. Фирмата се конкурира с Waymo на Alphabet и Cruise на General Motors, като и двете също са участвали в инциденти по време на тестове. Автомобил на Waymo рани велосипедист при сблъсък в Сан Франциско през февруари, четири месеца след като круизен автомобил прегази пешеходка и я влачи на 20 фута по улица, причинявайки сериозни наранявания.

Последният инцидент накара Cruise да изтегли близо 1000 автономни превозни средства и временно да спре операциите. Компанията е изправена пред множество правителствени разследвания и потенциално разрушителни глоби.


Zoox също е бил обект на разследване и преди. Миналата година NHTSA започна разследване на решението на компанията през 2022 г. , че федералните стандарти за безопасност не са приложими за нейните безпилотни автомобили, "поради уникалната конфигурация на превозното средство".