19min.bg

Реалният дефицит е 5%, а новият дълг може да стигне над 12 млрд.лв.: Горанов

Като „авантюра” и „фикция” определи бившият финансов министър Владислав Горанов бюджета на ППДБ. Пред тв Бг он еър и експертното предаване Мoney.bg той първо разкритикува Асен Василев, че не е спазил правилата на нормалната бюджетна процедура да го внесе в рамките на октомври, като очевидно го е било страх заради изборите на 29-и. На практика бюджетът още не бе внесен и месец по-късно – на 23 ноември, въпреки че няма никакви пречки за това.


Според Горанов реалният дефицит, като се отчетат въображаемите приходи, които няма да бъдат постигнати, е 5% и тъй като очевидно няма да бъдем приети в Еврозоната през 2025 г. е по-добре да ги впишем така и да работим спокойно, а в следващия бюджет вече да сме си организирали нещата не за 3, а за много под 3%. Сегашното положение той обрисува с думи на президента, като го определи с „шарлатания”.


Според него новият дълг догодина може да достигне и 12 млрд.лв., т.е. на практика борчовете на страната да се удвоят за 3 бюджета на Асен Василев. Напомняме, че за 3 г. България натрупа 1 млрд. долара повече дълг, отколкото за всичките 45 г. соц.  


Илиян Костадинов