19min.bg

Реанимираме Бургас-Александруполис, но наопаки


София и Атина се договориха да проучат възможността за строеж на петролопровод от Александруполис до Бургас, стана ясно по време на посещението на президента Румен Радев в Гърция. За тази цел бяха подписани два меморандума от енергийните министри на двете държави. Първият е за строежа на въпросния петролопровод, а вторият - за сътрудничество по въпросите на гарантирането на газовите доставки и съхраняването на природен газ.


"Стигнахме до общия извод, че е време да си спомним и да съживим един отдавна забравен проект за петролопровод от Бургас за Александруполис, но да обърнем посоката", заяви Радев още  в края на м.г., когато бе открит интерконекторът.


"Проектът има стратегическо значение за нашата страна, защото то предоставя възможност за реална диверсификация и алтернативни доставки на неруски петрол към нашата рафинерия в Бургас – най-голямата на Балканите. То повишава и сигурността и ефективността на доставките, защото избягва дългото чакане и риска от преминаването на танкерите през черноморските проливи", подчерта сега президентът.
“България и Гърция имат ключова роля за енергийната сигурност на региона”, добави на свой ред гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.