19min.bg

Реклама 10 млн. лв. за 5 мес. пуснал служебният туристически министър, резултатът е под 0

Служебният министър на туризма доц. Стела Балтова ударно е похарчила 9 681 252 лева с ДДС от юли до декември 2021 г. за реклама на България.


 


Това показва справка на Министерството на туризма, която беше изпратена на TravelNews. Договорите са сключвани основно в края на годината през ноември и декември, преди стъпването на новото правителство. Засега не е ясна ефективността от рекламата, пише сайтът.


 


Всъщност резултатът дори не е нулев, а е под нулата. Това лесно може да се забележи в зимните ни курорти. Нищожни са количествата туристи и в градовете.


 


В посочения период са проведени комуникационни кампании за насърчаване на вътрешния туризъм по български телевизионни и радио канали. Сред тях са Българската национална телевизия, бТВ Медиа Груп, Нова Броудкастинг груп, Bulgaria ON AIR, Телевизия Туризъм – TVT, Българското национално радио, БГ Радио, Радио Енерджи, Радио 1, Радио 1 Рок, Радио NOVA NEWS, Дарик Радио, радио Фокус, радио Фреш, радио Z rock, радио FM+, радио Melody. По тях вървят и в момента имиджови клипове на България, а не на конкретни дестинации в страната, които наистина да насърчат вътрешния туризъм. Което е доста нелогично. Особено с английските слогани.


 


На този фон, за разлика от Италия, която именно благодарение на таргетираните послания към вътрешния пазар и засилването му успя да постигне 3% ръст на нощувките и приходите спрямо предкризисната 2019 г., България продължава да бъде в туристическа катастрофа.


 


Дигитални кампании са проведени и чрез няколко неголеми и чрез официалния туристически портал www.bulgariatravel.org, комуникационни активности и кампании в официалните профили на Bulgaria Travel в социалните медии. На този етап няма информация на кои пазари са проведени и до каква аудитория са стигнали.