19min.bg

Реконструират софийския зоопарк напролет

Софийската зоологическа градина ще бъде ремонтирана. "Реконструкцията ще бъде поетапна", каза директорът на зоопарка д-р Иван Иванов, цитиран от Фокус. Тя е финансирана в по-голямата си част от Столичната община и ще започне през пролетта. Ще бъдат разширени клетките на животните. Целта е те да имат повече пространство. "В момента е точно обратното", казва д-р Иванов. По думите му „има повече място да се разхождат хората, манифестации да правим на големи алеи, а животните са в малки клетки“. Затова ремонтът ще разшири клетките на животните, а за хората ще останат малки пътечки за разхождане. Така е е навсякъде по света – в зоопарковете има удобства за животните, казва д-р Иванов.


Пак от пролетта двойка птици от рядък вид ще са новите обитатели на зоопарка. Пернатите - мъжки и женска, ще дойдат чак от Южна Америка.


Нови попълнения в зоопарка са чапли от Филипините, фазани и много редките червеногуши гъски. Подготвя се и размяна на двойка чакали за шест капуцина от Белгия. Съвсем скоро персийският леопард ще се радва на компанията на млада женска.