19min.bg

Репортер на Нова с недопустимо поведение към дете

Репортерът на Нова телевизия Румен Бахов си позволи недопустимо поведение спрямо дете по време на репортаж, озаглавен Изхвърчал капак на шахта проби резервоара на камион, излъчен  в предаването Здравей, България на 12 октомври, съобщават от Националната мрежа за децата.

Основната тема на живото включване е пътен инцидент на софийска улица. В средата на разговора с потърпевшия обаче, репортерът се втурва към момче, което се качва в автобус на градския транспорт без предпазна маска, без дори тийнейджърът да е влязъл в автобуса. В последвалия диалог журналистът му прави груба забележка, че е без маска. Младежът обяснява, че е забравил да си вземе и че бърза за училище, но Бахов настоятелно задържа детето и започва публично и изключително унизително порицание пред цяла България. Въпреки молбите на младежа да бъде пуснат, за да не закъснее за училище, въпреки изразеното съжаление и обещание, че това няма да се повтаря, Бахов настоятелно задържа момчето и продължава да го мъмри публично.
Непрофесионално и недопустимо е подобно поведение на журналист спрямо дете. Нарушен е етичният кодекс за отразяване на деца и младежи в медиите и Закона за закрила на детето, погазени са човешки права, отразени в Конвенцията на ООН за правата на детето.
Журналистът  си позволява да снима дете без съгласие на родителите, което вече е незаконно, публично го унизява и уронва достойнството му, което може да има за последствие подигравки, психично неблагополучие и страдание.