19min.bg

Решение на съда по делото КТБ пак изтече предварително в интернет

Нов скандал се разрази по делото КТБ. Решението на специализирания съд процесът да продължи по новата процедура чрез четене на доклад, вместо на обвинителния акт, изтече предварително в един информационен сайт. Това прeдизвика съмнения за външно влияние върху съда, който по закон би трябвало да е напълно независим орган.


Съдия Верджиния Петрова бе обявила, че ще съобщи решението си в 13,30 часа. Точно в 13,03 ч. то изтече. И всички заинтересовани лица  научиха оттам какво точно ще каже съдът. Това напомня на случая с решението на спецсъда преди близо месец по мерките за неотклонение на задържаните свидетели по делото КТБ, обвинени за пране на пари. Докато се чакаше какво ще каже същият спецсъд в 18,30 часа, решението му беше публикувано на сайта на БТВ. Случилото се предизвика поредица от остри реакции на юридическата общност.


Адвокатът на Цветан Василев Константин Симеонов реагира светкавично. Пред журналисти той коментира: „За пореден път медиите са уведомени предварително. Очевидно спецсъдът и спецпрокуратурата работят в синхрон".