19min.bg

Рязък скок на К19 като бройка и процент от тестовете у нас: нова вълнА?

Невиждан от месеци резултат на положителните тестове за коронавирус бележи националната статистика. 445 са позитивните проби, сочат данните на МЗ, публикувани малко след полунощ в понеделник срещу вторник. Освен като бройка, за съжаление и като процент - над 17% от тестваните 2658, резултатът е тревожен. Месеци наред резултатите бяха от 3 до 5 пъти по-ниски на дневна база за бройката и твърдо под 10% за дела положителни проби, като в дълги периоди те се движеха около нулата.


Починалите са четирима, като всичките не са били ваксинирани, показва още националната ни статистика. Това е много тъжно след дългото време с 0 погубени живота на ден.


Расте и броят на хората в интензивно отделение - 19, след като само преди седмица варираха между 11 и 12.


Ръстове бележат данните за всички държави, начело със САЩ и Великобритания.  


Преди няколко седмици експрезидентът Доналд Тръмп в конспиративен стил прогнозира, че ще има нова вълна от коронавирус, което той си обяснява политически с неприятностите на администрацията на Байдън, особено около започналите съдебни дирения за доказани вече финансови нередности около сина на президента. 


Актуалният кабинет на България предвиди в 5-месечния бюджет на страната от август до декември 240 милиона лева за ковид ваксини. В същото време министърът на здравеопазването, който е психиатър, изнесе данни, че 7000 души трябва да бъдат пуснати от клиниките, където са под запрещение, защото са им предвидени пари за лекарства по 1,50 лв. на ден. Вчера поставените ковид - ваксини са 15 за цялата държава, което е около типичната за последните месеци числа за дневното пласиране на дози.