19min.bg

Рязко поевтиняване на храните по света заради Covid-19: ООН

    Световните цени на храните се понижиха рязко през март, засегнати негативно от спада в търсенето, свързан с пандемията от коронавирус и от срива на петролните цени, съобщи в четвъртък агенцията за храните на ООН, предаде БНР.


Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН, който измерва месечните промени в цените на кошница от стоки, включваща зърнени култури, маслодайни растения, млечни продукти, месо и захар, се понижи през март с 4,3% спрямо февруари до ниво от 172,2 пункта.


"Спадът на цените до голяма степен се обуславя от факторите, свързани с търсенето, а не с предлагането. Факторите на търсенето се влияят от все по-влошаващите се икономически перспективи", посочи пред Ройтерс старшият икономист на FAO Абдулреза Аббасиан.


Най-голям понижение от 19,1% в рамките на месец бележи индексът на FAO за цените на захарта. Спадът е предизвикан от намаляване на потреблението, свързано с наложената карантина и блокада в много държави заради коронавируса, както и поради по-ниското търсене от производителите на етанол поради силното поевтиняване на суровия петрол, съобщи базираната в Рим агенция към ООН.


Ценовият индекс на растителното масло се понижи през март с 12% спрямо февруари в резултат на падащите цени на палмовото масло, което беше свързано с понижаване на цените на рафинираните петролни минерални масла и нарастващата несигурност относно въздействието на коронавируса върху пазара.