19min.bg

Родата на министър Танева се уреди и с коронасубсидии от ДФЗ

Семейството на земеделския министър Десислава Танева усвоява ударно субсидии за справяне с кризата COVID-19. Това става ясно от търсачката на BIRD, в която са въведени помощи за над 1,3 милиарда лева за бизнеса, съобщава bird.bg. Напомняме, че това са малки суми на фона на милионите европари, които кланът усвои, а ние сме писали вече за това. Но е показателно за начина на управление. Танева е министърът, която на официално заседание призова фермерите да правят измами, за да усвояват повече средства по земеделската програма на ЕС.

Десислава Танева има две деца от кмета на Котел Коста Каранашев ( ГЕРБ). Неговият баща Димитър Каранашев е земеделски производител. Той е взел 1500 лв. от ДФЗ по мярка 21.1 на ПРСР. Сестрата на кмета (u зълва на Танева) Зоя Каранашева също е земеделски производител. Тя е усвоила само 500 лв. в лично качество.

Първият братовчед на кмета също се казва Димитър Каранашев. С фирмата си ЕТ Каранашос Първи той е усвоил 10 000 лв. по програмата за малки и средни предприятия, а отделно и по програмата Запази ме за персонала от 6 души.

Други притежавани от Каранашеви фирми също са сред субсидираните:  Геобат ЕООД с 1 500 лв. и Амалтея ЕООД с 7 500 лв. по Мярка Земеделие ПРСР 21.1, както и Клак ЕООД с 2300 лв.

Коронасубсидии, предимно от ДФЗ, има и за кадрите на ГЕРБ в Котел. За тях разследващия сайт Биволъ показа, че имат голяма успеваемост в усвояването на евросредства докато Десислава Танева е министър.