19min.bg

Родиха се 8 редки тигърчета за един ден в Сибирската зоологическа градина

8 редки тигърчета са родени в един и същи ден в зоопарка в Барнаул, Русия, съобщиха от зоопарка. Малките са сибирски и бенгалски тигри и вече са на 3 седмици, като правят първите си стъпки.

Двойката големи котки - Багира, което на руски език означава женска, и Шере Хан, кръстени на героите от "Книга за джунглата" на Ръдиард Киплинг, имат 3 мъжки и 1 женско тигърче на 2 юли.

Още 4 от застрашената разновидност бенгалски тигър, са се родили в същия ден на друга двойка големи котки, се допълва в съобщението.


"Багира и Шере Хан имат три момчета и едно момиче. Фифа и Маяк [Бенгалските тигри] имат две момичета и две момчета. Баги [Багира] с гордост показва бебетата си, докато Фифа все още не е готова", обяснява то.

Сибирският тигър, известен още като амурски тигър, е роден в студените гори на руския Далечен изток и Североизточен Китай. Много експерти го смятат за най-големия тигър в света. Според най-новите данни, предоставени от Международния съюз за защита на природата, през 2022 г. в руския Далечен изток са оцелели между 260 и 480 сибирски тигри. Още няколкостотин се отглеждат в зоологически градини и природни паркове по света.

През 40-те години на миналия век сибирският тигър е на ръба на изчезването, като се смята, че в дивата природа са останали по-малко от 50 екземпляра.


Бенгалските тигри, считани за вторите по големина тигри в света след сибирския подвид, живеят в горещите и влажни гори и влажни зони на Индия, Бангладеш, Бутан и Непал. Смята се, че в дивата природа са останали около 2000-2500 екземпляра от този застрашен вид, известен още като индийски тигър. Още няколко хиляди живеят в зоологически градини и частни резервати по света.