19min.bg

Родители остават без болничен за гледане на дете

С напредъка на кризата излизат все повече пробойни в социалните права на гражданите. Единият от проблемите е дали се полага болничен на родители, чиито деца не могат да посещават детска градина/училище заради извънредното положение. Целенасочено или не, заповедта на здравния министър Кирил Ананиев по този въпрос оставя твърде голямо поле за свободни тълкувания, а междувременно семейства в безизходица са принудени да се лишават от доходи, пише Сега..


В последните дни идват все повече сигнали, че личните лекари не дават болничен за гледане на дете, ако не става дума за карантина. Много семейства са принудени да изчерпят платения отпуск и на двамата родители, за да се справят със ситуацията. Самотните родители обаче нямат този "лукс" - за тях остава единствено платен, а след това неплатен отпуск.


Проблемът се отново се свежда до това кога се полага болничен при отсъствие на болест и какво точно е карантина - с такава полемика започнахме и началото на епидемията. Според чл. 162 на Кодекса на труда работникът или служителят има право на отпуск при временна неработоспособност поради карантина, отстраняване от работа по предписание на здравните органи, гледане на болен или на карантиниран член от семейството,