19min.bg

Родители протестираха срещу новия закон за социалните услуги

Родители от няколко града излязоха на протест срещу новия Закон за социалните услуги в събота. Шествието е против текстовете, които влизат в сила от януари, съобщи Нова телевизия.


Въпреки обяненията на правителството, протестиращите твърдят, че законът дава твърде много власт на държавата и неправителствените организации.


От социалното министерство отхвърлят обвиненията. Те са категорични, че промените създават по-достъпна система от социалните услуги и отговарят по-добре на нуждите на хората, а социалните работници ще работят така, че да оставят децата при своите семейства или ако са разделени, да ги връщат да живеят при своите майки и бащи.


„Всяко законодателство има нужда от някакво осъвременяване, но посоката, в която в момента това нещо се осъществява е изключително погрешна. Трябва да се направи огромна крачка назад и да се тръгне към просемейни и продетски политики”, заяви един от протестиращите Николай Дренчев пред Нова телевизия.


„Социалните услуги не бива да са задължителни, платени и тези, които преценяват дали имаме нужда от тях да са тези, чиито джобове ще се пълнят от заплащането на тези социални услуги”, коментира Цветелина, която също беше сред протестиращите.