19min.bg

Родителите излагат бебетата на риск от задушаване и "синдром на внезапната смърт" с проста грешка: Благотворителна организация

Благотворителна организация предупреждава, че родителите може несъзнателно да излагат бебетата си на опасност от задушаване или синдром на внезапна детска смърт (СВДС).

Дрънкалките и люлките отдавна са популярни предмети, предназначени за успокояване и отпускане на малчуганите.

Но според организацията Lullaby Trust доказателствата сочат, че приспиването на бебето на нещо различно от твърда и равна повърхност може да увеличи риска от СПИН, известен също като смърт в детско легло.

Оставянето на бебетата да спят в наклонено или седнало положение улеснява накланянето на главата им напред, което води до ограничаване на деликатните им дихателни пътища.

Тръстът препоръчва бебето да се слага да спи по гръб и да се гарантира, че лицето му е чисто, без свободни завивки или подплатени страни.

Благотворителната организация, която работи за повишаване на осведомеността за
Синдрома на внезапната детска смърт установи, че 7 от всеки 10 нови родители позволяват на бебето си да спи в люлка.

Повече от две трети (67%) от анкетираните 1000 британци разрешават и люлки, а 61% - чували с боб.

Осем процента дори признават, че оставят бебето си да спи в тях през нощта.  

Джени Уорд, главен изпълнителен директор на The Lullaby Trust, заяви: "Най-безопасно е бебетата да спят по гръб върху чиста, плоска и твърда повърхност за спане, като например детско креватче или кошче на Мойсей.

"Това не само помага да се намали рискът от SIDS, но и да се поддържат дихателните пътища на бебето отворени и чисти".