19min.bg

Росатом не приема отлагане за АЕЦ Белене

Руската държавна корпорация Росатом, която ще строи АЕЦ Белене настоява България да изпълни подписаните споразумения и до 1 юли да бъде подписан договор за проектиране, доставка и изграждане. В противен случай може да поиска обезщетение за загубите си в размер на 1 млрд. евро, пише руският вестник Комерсант.

„Аз не чета Комерсант“, коментира българският премиер Бойко Борисов като препоръча на изказващите се в България „да си мълчат и да не се обаждат“. Министър-председателят даде да се разбере, че ще прехвърли на парламента отговорността за решение относно Белене на парламента. 

Пълният анализ на проекта от британските консултанти HSBC може да отнеме 18 месеца, пише руската медия. Тя се позовава на думи на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков от вторник. И добавя, че властите в София се надяват Росатом да прояви разбиране и да сключи с нас ново споразумение.

От корпорацията обаче обяснили пред Комерсант, че се ръководят от подписания 12-и анекс, според който договорът трябва да бъде ОК до 1 юли тази година. 

Във вторник Граждански комитет от експерти и общественици поиска от премиера чрез открито писмо да спре проекта АЕЦ Белене.