19min.bg

РС Македония и Албания официално започват преговори за членство в ЕС

Република Северна Македония и Албания днес официално започват преговори за членство в Европейския съюз. На първата междуправителствена конференция в Брюксел ще присъстват министър-председателите на двете страни.


Късно снощи 27-те държави членки на Европейския съюз се съгласиха да започнат преговори за присъединяване с Тирана и Скопие. Това стана възможно след постигнатото споразумение между българските власти и тези в Северна Македония.


„Димитър, можете да разчитате на моята подкрепа и да сте уверен, че споразумението ще бъде преведено на македонски език - без бележки под линия и уточнения, наравно с всички 24 езика на Европейския съюз”, увери председателят на Европейската комисия македонския премиер Димитър Ковачевски.


Той, от своя страна, отговори: „За нас е изключително важно, че в това предложение е прецизиран македонският език - без никакви допълнения, дообяснения и астерикси. Това отваря вратите за нашия македонски език да стане един от официалните езици на Европейския съюз. Лично за мен това е най-голямо постижение и най-важен успех”.