19min.bg

РСМ влиза в ЕС, България да не се меси: Борел

Френското предложение може да се прескочи и няма пречка за присъединяването на Република Северна Македония (РСМ), стана ясно от думите на върховния представител по въпросите на външните работи на ЕС Жозеп Борел пред БНР.


Дипломат №1 на Брюксел коментира пред медията какви ще бъдат следващите стъпки на блока, ако до ноември Скопие не признае в Конституцията си съществуването на етническо българско малцинство и не впише българите в основния си закон като държавотворен народ, както се предвижда в договорките от м.г.


"РСМ отбелязва добър напредък и от европейска страна няма нищо, което би блокирало присъединяването ѝ към ЕС (б.р. тоест, България не е смятана за част от "европейската страна", въпреки че е член на ЕС). При това присъединяване ще бъдат стриктно спазени европейските принципи и стандарти”, посочи Борел.


„За това определено е необходимо добро сътрудничество и регионалното сътрудничество остава съществен елемент, както и стабилизирането, за да може да бъде приложен присъединителният процес. Но двустранни въпроси не трябва да бъдат обвързващи и няма да определят процеса по присъединяване (б.р. втори шамар и унижение за България)", категоричен бе той. С което попиля българската страна.


Последва незабавен отговор от президента Румен Радев, който изпрати писмо до европейските лидери и институции. В него той посочи, че намирането на приемлив за двете държави компромис, постигнат от Европейския съвет през юли м.г., до момента не е довел до решаване на проблемите, а РСМ търси заобиколни пътища към ЕС без изобщо да спазва поетите ангажименти.


„Вместо да работи за изпълнението на условията (по т .нар. Френско предложение), Скопие залага отново на активно лобиране, за да прикрие липсата на политическа воля за постигане на критериите за членство. Изострят се нападките и езикът на омразата срещу България, въвеждат се „черни списъци“ за забрана на български граждани да влизат в страната, потъпкват се правата на българската общност – зачестяват случаите на физическо насилие, на административен и съдебен тормоз над хората с българско самосъзнание, на палежи и стрелби срещу културните им клубове, на непрестанна заплаха за работните им места само защото са българи”, пише Радев.

“Следването на такъв подход не е в полза на европейската перспектива на РСМ”, сочи позицията на президента.


Егор Глазунов