19min.bg

Румъния подписа за ПРО система до 2015

Американският държавен секретар Хилари Клинтън и румънският външен министър Теодор Баскончи подписаха във Вашингтон споразумение за разполагане на противоракетен щит на територията на Румъния. Предвижда се елементите на противоракетната отбрана да бъдат разположени в страната до 2015 година.


В изявление на Държавния департамент на САЩ се казва, че сътрудничеството с Румъния в тази област „не само ще задълбочи стратегическите двустранни отношения, но ще представлява значителен принос за колективната сигурност на страните от НАТО".


Елементите на американската противоракетна отбрана ще бъдат разположени върху територия с площ от 175 хектара. Според информация на Държавния департамент в базата ще работят 150-200 американски военни.


Още през май т.г. румънският президент Траян Бъсеску съобщи, че в базата ще служат около 200 военни, но капацитетът й ще бъде за 500 души. Командването й ще бъде възложено на Румъния.


Руското външно министерство реагира незабавно на новината за подписаното споразумение между САЩ и Румъния, като изрази отрицателното отношение на руската страна.