19min.bg

Румънският външен министър хвърли оставка

Министърът на външните работи на Румъния Титус Корлъцян обяви, че подава оставка,  след като хиляди румънци излязоха на протест в защита на сънародниците си зад граница, които не успяха да гласуват в първия тур от президентските избори в страната, предават световните агенции.


Румънците в чужбина се оплакаха от дълги опашки и недостиг на бюлетини, което им е попречило да упражнят правото си на глас. След скандала премиерът Виктор Понта заплаши Корлъцян с уволнение, ако не бъдат взети мерки за балотажа на 16-и ноември.


В събота Корлъцян заяви, че в чужбина ще има повече тъмни стаички за гласуване, но няма да се увеличава броят на избирателните секции.


Лидерите на демонстрантите заявиха пред журналисти, че това се прави умишлено, тъй като мнозинството от живеещите извън страната румънци според социологическите проучвания са противници на премиера Виктор Понта, който стана победител в първия тур на президентските избори, изпреварвайки с 10% Клаус Йоханис – етническия германец, кмет на град Сибиу и подкрепян от две дясноцентристки партии.