19min.bg

Румен Гечев: Против сме за един мандат да се удвои държавния дълг

"Категорично сме против едно правителство за един мандат да удвои държавния дълг на България". Това заяви по Нова ТВ депутатът от БСП Лява България Румен Гечев за искания от правителството 16 млрд. лв. външен дълг. 


Той продължи, че българският парламент, съгласно Конституцията, никога не е разрешавал на правителството да сключва договор за 8 млрд. евро. 


"Това, което е разрешило НС за 2015 г., го има в Закона за бюджета – управляващите могат да теглят заеми от 6,9 млрд. лева, външен дълг и 1,2 млрд. вътрешен, нищо повече", каза още Гечев. Той бе категоричен, че никъде по света няма практика парламентът да гласува бъдещи дългове за бъдещи години, бюджетът се гласува година по година. 


"Никъде в документа, даден на комисията, не е разписано къде отиват и в какъв размер тези пари, нямаме разчети за какво ще бъдат използвани", допълни депутатът. Според него се изпраща много неприятен сигнал към чуждите кредитори, защото изведнъж  България декларира ни в клин, ни в ръкав, че ще тегли 8 млрд. евро. 

 

"Предлага ни се да разпишем празен чек за 16 млрд. лева", обобщи Гечев. Според него тези пари са необходими на правителството, за да си осигурят финансов комфорт.