19min.bg

Румен Овчаров: Няма никакви рискове за ядреното ни гориво

Пресилени са тиражираните рискове за доставките на ядрено гориво в България, защото такова има. "Не случайно съм казал, че ядрената енергетика се смята за независима", заяви пред БНТ експертът в енергетиката Румен Овчаров."Още по времето на Тройната коалиция имаме доставен комплект с ядрено гориво. За следващите години нямаме нужда. Преди имахме вариант - ползвахме летището в Монтана, а сега това на Горна Оряховица. Ако има нарушаване на сухопътните връзки имаме вариант", коментира Овчаров. Според него "Нефтохим" може да бъде затруднен само, ако се затвори цялата акватория на Черно море. ""Нефтохим" не внася от Украйна", категоричен е Румен Овчаров.


"С действията си Путин искаше да покаже, че едностранните решения на ЕС и САЩ, без да се отчитат интересите на Русия е невъзможно", допълни той. Според него проектът "Южен поток" гарантира енергийната независимост на България. "Но защо допуснахме да спре "Набуко", допуснахме Турция с със съгласието на САЩ да унищожи проекта", пита енергийният експерт.


Той не смята, че ще имаме проблеми с доставките на газ, защото имало необходимите количества в резерва в Чирен. Овчаров е категоричен, че конфликтът до дни ще утихне и Русия ще бъде вкрана във взимането на решения за решаване на кризата около Украйна.