19min.bg

Русия "драстично" намалява военната си активност в близост до Киев

Русия се съгласи да се срещне с Киев по средата на пътя и ще позволи провеждането на среща на неговите лидери в същия ден, в който окончателният вариант на мирния договор бъде предварително одобрен от външните министри на двете страни, заяви във вторник главният преговарящ на Москва след нов кръг от преговори в Истанбул.



Преди това Москва настоява, че среща между руския президент Владимир Путин и украинския му колега Владимир Зеленский може да бъде организирана едва след финализирането на сделката.


 


 


Владимир Медински определи разговорите в Турция като "конструктивни" и заяви, че делегацията му е получила ясно очертана позиция относно това, което иска да постигне. Писменото предложение, което включва обещанието на Украйна да остане неутрална държава и да не се опитва да се сдобие с оръжия за масово унищожение, включително ядрени оръжия, ще бъде предадено на Путин, каза той.


Едновременно с изявлението на Медински пред пресата руското министерство на отбраната обяви, че драстично намалява военните си операции в някои части на Украйна, включително в близост до столицата Киев. Като причина за промяната министерството посочи "преминаването на разговорите към практическо измерение".
 
 
Давид Арахамия, заместник на Медински в украинската делегация, заяви, че Киев е поискал гаранции за сигурност от редица държави, които да работят по начин, който не се различава от ангажимента на НАТО за взаимна самозащита.


Той посочи Великобритания, Китай, САЩ, Турция, Франция, Канада, Италия, Полша и Израел като възможни гаранти и заяви, че някои от тях са дали предварителното си съгласие да изпълняват тази функция.


Предложеният ангажимент за сигурност няма да се прилага за частите на Украйна, чийто статут продължава да бъде спорен, каза Арахамия. Сред тях са Крим, който Русия смята за своя територия, и отцепилите се Донецка и Луганска народна република, които Русия признава за суверенни държави и чиито сили участват в продължаващите военни действия.