19min.bg

Русия е доставила рекорден обем торове на Бразилия през юли

Русия е доставила рекорден обем торове на Бразилия през юли, сочат митнически данни от южноамериканската страна. Бразилия, която е водещият вносител на подобрители на почвата в света, надхвърли един милион тона внос на руски торове в три последователни месеца до юли, когато доставките достигнаха рекордните 1 140 000 тона, отбелязвайки ръст от 7,5% на месечна база. В парично изражение, износът на руски торове за партньора от БРИКС, както се съобщава, се е увеличил с 8% до 364,4 млн. долара, което е най-високата стойност от март 2023 г. насам.

Русия остава доставчик номер едно на торове за Бразилия, посочва информационната агенция, като добавя, че Китай също увеличава своя дял. През юли китайските доставки са се увеличили почти двойно до 783 400 тона.

В списъка на най-големите износители на торове за Бразилия е включена и Канада, която през юли е увеличила доставките с 1% до 697 000 тона. Междувременно доставките за Бразилия от Египет и Мароко намаляха, съответно с 29% до 290 000 тона и със 7% до 281 000 тона.


През последните месеци Бразилия, която е основен световен производител на селскостопански продукти, увеличава покупките на торове поради все по-трудните климатични условия. Вносът през юни и юли е възлизал съответно на 4 200 000 и 4 500 000 млн. тона, което е рекорд за тези месеци.

Русия и Бразилия разширяват икономическите си връзки, тъй като взаимната търговия в рамките на групата БРИКС продължава да расте въпреки западните санкции. По-рано тази година посланикът на Бразилия в Русия Родриго де Лима Баена Соарес заяви, че двустранната търговия между страните е достигнала рекордно високо ниво от 11 млрд. долара. Южноамериканската страна признава само санкциите, издадени от Съвета за сигурност на ООН, което означава, че не спазва ограниченията, наложени на Русия.

По-рано тази година руският производител на торове Еврохим откри нов завод в Бразилия с годишен производствен капацитет от един милион тона усъвършенствани фосфорни торове. Компанията инвестира около 1 млрд. долара в проекта, който придоби от норвежката Yara в началото на 2022 г., докато той все още беше в процес на изграждане.


Пламен Валентинов