19min.bg

Русия е напред в кандидатурата си за изграждане на втората атомна електроцентрала в Турция

Руският гигант в областта на ядрената енергетика „Росатом“ е „напред“ в наддаването за изграждане на втора атомна електроцентрала в Турция, съобщи във вторник агенция Блумбърг, позовавайки се на министъра на енергетиката Алпарслан Байрактар.  

Докато „Росатом“ вече започна работа в първата атомна електроцентрала „Аккую“ в Турция през април, Анкара, която има за цел да инсталира 20 гигавата мощности до 2050 г., води преговори с Русия, Китай, Южна Корея и САЩ за изграждането на още две ядрени съоръжения.

Проектът „Аккую“ на стойност 20 млрд. долара, първата атомна електроцентрала в Турция, се очаква да осигури над 10 % от нуждите на страната от електроенергия. Според Байрактар той трябва да позволи на Анкара да намали разходите за производство на електроенергия и да доведе до по-ниски цени за потребителите.  

Той отбеляза, че опитът на Русия с АЕЦ „Аккую“ я прави добре подготвена за изграждането на новата централа в Синоп - съоръжение с четири реактора на брега на Черно море.  

„Това е главната причина, поради която те естествено желаят и в този смисъл аз и много други смятаме, че те са напред“, каза той пред изданието. Росатом е „компания, която е инвестирала в Турция и е натрупала опит“, добави той.


По думите на министъра Турция продължава преговорите и с Южна Корея, която е друг кандидат за проекта Sinop. Очаква се централата да бъде съвместно предприятие между публични и частни инвеститори, като процесът на лицензиране ще отнеме две или три години, отбеляза Байрактар.  

В допълнение към Синоп, Турция води преговори с Китай и САЩ по плановете за трета атомна електроцентрала в северозападния регион Тракия. Според Байрактар американската компания за ядрени технологии Westinghouse Electric се интересува от изграждането на конвенционални и малки модулни ядрени проекти в страната, като ръководители на компанията ще посетят Турция по-късно този месец.


 Според ръководителя на „Росатом“ Алексей Лихачов Русия също може да кандидатства за централата в Тракия.  

„Може да се окаже, че няколко доставчици ще се състезават за нея. Ние не се страхуваме от конкуренцията, напротив, тя по-скоро ни вдъхновява“, каза той по-рано тази година.   

Москва и Анкара установиха тесни връзки през последните години, като Русия се превърна в основен доставчик на нефт и газ за Тюркя. Според агенция Блумбърг по-широкото участие в проектите за ядрена енергия ще даде на Москва достъп до пазара на електроенергия в страната, снабдяващ около 85 млн. души. 


 


Пламен Валентинов