19min.bg

Русия е удвоила износа на петрол за Турция


Руският износ на нефт и нефтопродукти за Турция е удвоен за полугодието на 2022 г. спрямо 2021 г., сочат статистическите данни на страните. Тъй като нито има 100% растеж на комшийската икономика, нито на населението на страната на Ердоган, очевидно става въпрос за реекспорт. Анкара разчита на преференции и търговия в национални валути и прави значителни печалби, като изнася полученото от нея черно злато към партньори, които иначе се водят наложили ембарго на Русия.


Същото прави и Индия. Именно това е и причината финансовият министър на САЩ Йелън да настоява за пределни цени на кремълския нефт, което да намали интереса към даването на отстъпки от руските компании, които да позволяват нарастващи обеми на техния експорт и много по-солидни доходи. Така ефектът от санкциите е обратен - вместо да лишават от средства, те помпат режима на Путин и финансирането на войната в Украйна.


Според експертите обаче самите Съединени щати се възползват от това, като търговски минават през Индия, която също прави рекордни увеличения на доставките в пъти, без да има съответните икономически нужди.


 


Пламен Валентинов