19min.bg

Русия и Китай оспорват претенциите на САЩ към морското дъно

Претенциите на САЩ към огромна част от потенциално богатото на ресурси морско дъно нямат основание в международното право и трябва да бъдат отхвърлени, заявиха представители на руското и китайското правителство, съобщава Bloomberg.

Съобщава се, че изявленията са направени по време на сесията на Международния орган за морското дъно, която се проведе тази седмица в Кингстън, Ямайка, и са в отговор на неотдавнашните твърдения на САЩ, че ще добавят около един милион квадратни километра (386 100 квадратни мили) към континенталния си шелф в Берингово море, Тихия океан, Атлантическия океан и Мексиканския залив.

И представителите на Русия, и на Китай подчертаха, че едностранните претенции на Вашингтон противоречат на Конвенцията на ООН по морско право (UNCLOS), която САЩ никога не са ратифицирали, пише Bloomberg.


Приета през 1982 г., Конвенцията на ООН за морско право (UNCLOS) определя правилата, свързани със световните океани и морета, като обхваща въпроси, включващи териториални граници, ресурси и защита на морската среда.

Съгласно закона държавите имат право на всякакви ресурси в морето или на морското дъно в рамките на така наречените изключителни икономически зони, които могат да се простират до 200 морски мили (370 км) от брега на дадена държава.

Държавите, които са ратифицирали UNCLOS, преминават през дълъг процес, за да постигнат споразумение за границите на подводните континентални шелфове, което ще определи изключителните икономически права върху потенциално печелившите ресурси на морското дъно, намиращи се там.


 Едностранните претенции на САЩ застрашават крехкото международно равновесие, както и целостта на конвенцията, съобщи представителят на Русия и добави, че Москва отхвърля избирателния подход на Вашингтон към международното право.

Делегатът на Китай на срещата на Органа по морското дъно също заяви, че САЩ нямат право да предявяват такива едностранни претенции и не могат да очакват да се възползват от предимствата на конвенцията, без да са я ратифицирали, съобщи Блумбърг. Неназованият представител определи ресурсите на международното морско дъно като общо наследство на човечеството и заяви, че не трябва да се приема всеки акт, който застрашава това. Русия и Китай ратифицираха UNCLOS през 90-те години на миналия век.


Според съобщенията представителят на САЩ Грегъри О'Брайън е защитил позицията на страната си, като е заявил, че при предявяването на претенциите е спазил правилата на конвенцията.

САЩ обявиха удължаването на срока на претенциите си върху океанското дъно през декември 2023 г. като част от усилията за увеличаване на достъпа до т.нар. критични минерали, които са необходими за батериите на електромобилите и проектите за възобновяема енергия. Претенциите са „свързани с географията, а не с ресурсите“, настоява Държавният департамент.

Удължаването на срока „подчертава американските стратегически интереси“ за осигуряване на твърди минерали, като литий и телур, на морското дъно и подпочвените слоеве, „лежащи понякога на стотици мили от брега“, според статия на Джеймс Краска, председател и професор по международно морско право във Военноморския колеж на САЩ.

Последното геоложко проучване на САЩ, проведено през 2008 г., изчислява, че около 90 милиарда барела неоткрит петрол и 1 670 трилиона кубически фута газ се намират в полярния кръг, заедно с критични метали, необходими за електрификацията. По-голямата част от тази оценка обаче се основава на проучвания на сушата, а морският потенциал е до голяма степен неизследван, пише Bloomberg.


 Пламен Валентинов