19min.bg

Русия и НАТО провеждат военни маневри един до друг

Русия започна военни маневри в Калининградска област ден след стартиралите военни учения на НАТО до руската граница, които бяха определени от Москва като „акт на агресия" на фона на напрежението между Изтока и Запада заради Украйна, съобщават ИТАР-ТАСС и „Франс прес".


Руското военно министерство обяви, че военните маневри включват Балтийският флот, ВВС, подразделения на въздушно-десантните войски и морската пехота, съединения на противовъздушната отбрана, изтребители-бомбардировачи "Су-34", вертолети "Ми-24" и бомбардировачи "Ту-22М3 в Калининград.


"Ученията се провеждат едновременно със започналите в Европа международни учения "Саблен удар 2014" и "Балтопс 2014", каза министерството и уточни, че броят на войниците и техниката е равен на използваните от НАТО войски и бойна техника.


До латвийската столица се провежда учението "Саблен удар 2014", в което участват 4 700 войници и 800 единици бойна техника от 10 страни, включително от Великобритания, Канада и САЩ. То ще продължи от 9 до 20 юни, а "Балтопс 2014" - в Балтийско море от 6 до 21 юни.